Protinabídky

Protinabídky

Právě jste si prošli složitým jednáním o novém zaměstnání, získali jste perfektní pracovní pozici a úspěšně jste sestavili a podali dopis s oznámením o rezignaci (dopis s výpovědí). Váš nadřízený tím nebyl nadšený (ale – na druhou stranu – jak byste se cítili, kdyby byl), avšak přijal to poměrně v pohodě. Od toho okamžiku denně čelíte čmuchání vašich kolegů a plánujete největší útěk, který společnost kdy zažila. A co potom?

Omámený a zmatený
Protinabídka je nabídka od vašeho současného zaměstnavatele, která konkuruje nabídce vašeho budoucího zaměstnavatele a jejímž cílem je přesvědčit vás, abyste zůstali. Protinabídky mohou mít mnoho forem. Přímé zvýšení platu (které se obvykle vyrovná nabídce nového zaměstnavatele nebo ji dokonce převýší), další výhody v rámci společnosti nebo přechod na vyšší pracovní pozici, dodatečná odpovědnost nebo změna funkce nebo větší zapojení do atraktivních projektů. Nebo kombinace výše uvedených možností.

Protinabídky mohou být matoucí. Opuštění dosavadního zaměstnání, zejména v případě, že jste ve firmě již delší dobu, je obtížné. Když na vás nadřízený tlačí, abyste zůstali a vaše důvody pro odchod jsou zpochybněny, poddolovány nebo dokonce odplynuly s vodou, nebude to jednoduché. Dokonce i když jste tvrdě pracovali, abyste získali novou práci, a přestože se na ni opravdu těšíte, můžete přistihnout sami sebe, jak přemýšlíte: „Možná svému současnému zaměstnavateli něco dlužím… Možná nejsem dostatečně loajální a moje firma mým odchodem utrpí…“.

Protinabídky jsou běžnější, než si myslíte. Statistiky, které by uváděly, jak často se to děje, lze jen velmi těžko nalézt. Avšak při zkoumání otázky protinabídek fakta sama o sobě vycházejí najevo. Většina lidí, kteří akceptují protinabídku, stejně následně opustí svou práci (většinou během 12 měsíců). Ve skutečnosti v takových případech většina lidí odejde během tří až šesti měsíců.

Důvody, proč vás udržet
Podívejme se na logiku skrývající se za protinabídkou. Samozřejmě je třeba protinabídku brát jako lichotku, jako známku vaší důležitosti a ceny pro vašeho zaměstnavatele, jako jednoznačný signál, že se vás firma bude snažit udržet.

Avšak to, o čem byste měli přemýšlet, není posílení vašeho sebevědomí. Váš zaměstnavatel může mít pro protinabídku i jiné důvody. Může se jednat o tyto důvody:

  • Nahrazení zaměstnance je finančně náročné.
  • V dané části roku může firmě přijetí nového zaměstnance nadělat problémy s rozpočtem.
  • Momentálně není čas na to hledat nového zaměstnance.
  • Firma potřebuje mít obsazenu pracovní pozici, než si za vás najde náhradu.
  • Firma chce dokončit projekt, na kterém pracujete.
  • Firma nemá v tomto okamžiku čas na to, aby zaškolila nového pracovníka.
  • Ztráta zaměstnance může se může špatně odrazit na pozici vašeho nadřízeného.

Mám zůstat nebo odejít?
Jen velmi vzácně lze najít dobrý důvod, proč přijmout protinabídku a zůstat, kde jste. Chtěli jste přejít jinam, prošli jste náročným procesem ucházení se o práci, byli jste úspěšní a získali jste nabídku pracovní pozice, která splňuje vaše požadavky. Zamyslete se nad těmito faktory:

  • Od okamžiku vaší výpovědi je zpochybněna vaše loajalita.
  • Nedostatek loajality je pravděpodobně překážkou pro budoucí odměny a služební postup.
  • Vaši spolupracovníci na vás nahlížejí jinak. Ostatně - vy tam přece nechcete být, nebo ano?
  • Váš nadřízený pravděpodobně okamžitě zahájil hledání pracovníka, který by vás nahradil, a to bez ohledu na to, zda ve firmě zůstanete nebo nezůstanete.
  • Proč vám to, co jste si zasloužili, nabízejí až teď a ne předtím, než jste podali výpověď?
  • Sdělili jste skutečný důvod, proč chcete odejít, adekvátním způsobem?
  • Jak provinilými se skutečně cítíte? Koneckonců, je to váš život.

Nepřipusťte, aby neočekávaná protinabídka změnila vaše kroky. Rozkročte se, zvedněte hlavu, poděkujte zaměstnavateli za příležitost a potvrďte znovu váš záměr odejít. Zůstaňte stát nohama pevně na zemi.

Ale může se stát, že se rozhodnete zůstat. Bude to, jako byste balancovali na špičkách nohou. Nebuďte naivní. To, že jste akceptovali protinabídku, neznamená, že vaše rezignace byla zapomenuta. Budete muset velmi tvrdě pracovat, abyste důvěru vašeho zaměstnavatele získali zpět. Pravděpodobně zjistíte, že musíte pracovat usilovněji než vaši kolegové, abyste své společnosti dokázali svou loajalitu a svou cenu v dlouhodobém horizontu. Váš život u staré společnosti, který bude následovat po rezignaci, rozhodně nebude snadný. Přijetí protinabídky v žádném případě není bezpečnou volbou! Hlídejte si svá záda.

CZ_RB_Social

Spojte se s námi na sociálních sítích