Blogs

10 znamení, že jste uspěli na pohovoru

Pocit, který se dostaví po tom, co projdete ve společnosti pohovorem, je docela jedinečný. Věnovali jste čas přípravě, pravděpodobně jste byli trochu ve stresu z neobvyklé situace. V krátké době jste ze sebe museli vydat to nejlepší, pak jste si zajisté oddechli, že už to máte za sebou. I když vám vaše intuice napovídá, že se pohovor vydařil, začnete po chvíli přemýšlet o svých odpovědích na položené otázky.
 
Jak tedy poznat, že jsem na pohovoru uspěl/a? Níže najdete několik náznaků, které vám pomohou poznat, že váš pohovor byl úspěšný a že se vydařil.
 

1. Pohovor trval déle, než jste očekávali

Váš konzultant vám naznačil, jak dlouho bude zhruba pohovor trvat. Pokud pohovor proběhl v tomto časovém rozmezí nebo dokonce déle, je to velmi dobré znamení. Čas vašeho potenciálního manažera je jistě drahý, obzvlášť pokud momentálně hledá do týmu více lidí. Pokud s vámi tedy strávili tolik času, zřejmě se vám podařilo zaujmout.
 

2. Pohovor proběhl jako rozhovor, nešlo jen o odpovědi na otázky

Bylo pro vás snadné odpovídat na otázky, na které se vás personalista ptal? Věnoval personalista čas tomu, aby vám více přiblížil společnost nebo pozici samotnou? Cítili jste se během pohovoru příjemně a uvolněně? Pokud ano, jistě jste zanechali dobrý první dojem a prokázali jste, že si dokážete rychle vybudovat vztah s druhou stranou. To je ukazatelem toho, že byste mohli dobře vycházet i s ostatními členy týmu.
 

3. Bylo vám řečeno, jaké by byly VAŠE úkoly na této pracovní pozici

Dobrým znamením také je, když během popisu zodpovědností na pozici použije personalista či Váš potenciální manažer fráze jako například „v této roli bychom od Vás očekávali…“ místo toho, aby řekl „od úspěšného kandidáta by se očekávalo.“ Pokud pak také podrobně vysvětluje úkoly a další detaily, které se k pracovnímu místu vážou a které byste měli na starosti, značí to, že si vás dokáží představit jako člena týmu. Proto chtějí, abyste získali maximum informací a mohli se rozhodnout, zda vás tato pracovní nabídka zaujme.
 

4. Reakce manažera

Měli jste pocit, že během pohovoru byl Váš potenciální nadřízený spokojen s Vašimi odpověďmi? Zamyslete se nad jeho řečí těla a také nad jeho reakcemi. Pokud přikyvoval, souhlasil s tím, co jste říkali a po vašich jednotlivých odpovědích vám poskytl pozitivní zpětnou vazbu nějakou souhlasnou reakcí, naznačuje to, že jste zabodovali. Pokud Vás i při delší odpovědi povzbudil, ať mluvíte dále, zřejmě se mu Vaše odpovědi zamlouvaly.
 

5. Zaujala Vás nejen nabízená pozice, ale i společnost jako taková

Vyšli jste z pohovoru nadšení a cítili jste se dobře i v prostředí společnosti? Hovořil manažer o všech aspektech role, o fimě, o možnostech kariérního růstu nebo třeba o nabízených benefitech? Stručně řečeno, strávil manažer zhruba stejně času tím, že se Vám pokoušel „prodat“ danou roli jako vy jste se pokoušeli prodat sebe? Pokud ano, pravděpodobně jste manažera jako uchazeč zaujali a cítí, že byste mohl být vhodným kandidátem. Jestliže manažer spojoval vaše dovednosti a zájmy s požadovanými aspekty pro roli a firemní kulturou, nejspíše vám naznačuje, že právě vy můžete být pro tuto práci tím správným kandidátem.
 

6. Dostali jste odpovědi na všechny Vaše otázky

Pokud jste se na pohovoru líbili, pravděpodobně Vám chtěl manažer poskytnout co nejdetailnější odpovědi na vaše otázky. Pokud vám dal dostatek prostoru pro vaše dotazy, ujišťoval se, zda vše vysvětlil jasně a srozumitelně, je to dobré znamení, že na vás chtěl udělat dobrý dojem.
 

7. Manažer projevil zájem představit vás potenciálním kolegům či nadřízeným

Pokud vám váš potenciální nadřízený konkrétně naznačil možnost další schůzky, případně setkání i s dalšími kolegy, je to jasný důkaz, že jste si na pohovoru vedli velmi dobře. To samé platí i u situace, pokud například v průběhu pohovoru personalista přizval dalšího zaměstnance společnosti, pravděpodobně někoho s rozhodovací pravomocí. Je to známka toho, že jste zaujali a společnost se snaží postupovat ve výběrovém řízení rychle, aby o dobrého uchazeče pomalým jednáním nepřišla. Pokud se vám podaří udělat dobrý dojem také na případné kolegy či manažery společnosti, máte téměř vyhráno.
 

8. Společnost věnovala čas závěrečným otázkám

V závěru pohovoru se personalisté obvykle ptají na řadu praktických a organizačních záležitostí. Tyto otázky se týkají vaší výpovědní doby a potenciálního nástupu do nového místa. Mohou se vás také zeptat na to, zda se vám role stále zamlouvá či zda je tam nějaký aspekt, u kterého si nejste jistí. Společnost také bude zajímat to, zda se účastníte nějakých dalších výběrových řízení a jak jste na tom s nabídkami od jiných firem. Všechny tyto otázky naznačují, že o vás společnost má zájem a chtěli by, abyste tuto pracovní nabídku zvažovali vážně.
 

9. Manažer vám přiblížil další kroky výběrového řízení

Co se bude dít dál? Jakmile se pohovor bude chýlit ke konci, personalista či váš potenciální nadřízený vám vysvětlí, jak bude probíhat další fáze výběrového řízení a za jak dlouho by se vám ze společnosti měli ozvat. Už v této chvíli by vám měl přiblížit, co je součástí dalšího kola, může to být například nějaký test nebo praktický úkol, případně kdy společnost plánuje výběrové řízení uzavřít. Dalším dobrým znamením je, pokud vás personalista vyzve k tomu, abyste mu napsali či zavolali, pokud vám nebude něco jasné nebo budete mít další doplňující dotazy. To naznačuje, že si personalista přeje, abyste měli absolutně jasno v tom, co konkrétně pracovní pozice obnáší a jestli je pro vás tou pravou.
 

10. Manažer dal pozitivní zpětnou vazbu vašemu konzultantovi

Mluvili jste po pohovoru se svým konzultantem? Pokud společnost krátce po vašem pohovoru poskytla vašemu konzultantovi pozitivní zpětnou vazbu, znamená to, že sice musí pokračovat v pohovorech s jinými kandidáty, ale chce, abyste věděli, že vaše šance k získání této pozice jsou opravdu velké.
 
 
Výše uvedené body samozřejmě nejsou absolutním potvrzením toho, že jste prošli do další fáze výběrového řízení a určitě kvůli nim nezastavujte celý proces hledání vašeho nového zaměstnání. Pomocí těchto signálů můžete rozpoznat, jaký pocit měla z pohovoru druhá strana a zda se vám dařilo. Zajímejte se o zpětnou vazbu od svého konzultanta, co konkrétně jste na pohovoru udělali správně a v čem byste se případně mohli ještě zlepšit.
00

CZ_RB_Social

Join our social networks

    

CZ_RB_Salary guides

Salary guides

Download our latest salary guide and get information on trends and salaries in specific business sectors.