Blogs

Co je důležitější: váš LinkedIn profil nebo životopis?

Není žádným tajemstvím, že pokud jste aktivní na sociální síti LinkedIn a průběžně aktualizujete svůj profil, brzy vás personalisté zaregistrují a budou vás pravděpodobně kontaktovat – bez ohledu na to, jak aktivně nové uplatnění hledáte. Znamená to ale, že se váš životopis stává méně důležitým?

Na tu to otázku je jednoduchá odpověď – není tomu tak. Váš životopis a váš LinkedIn profil jsou dvě různé věci, ze kterých recruiter čerpá v jednotlivých fázích náborového procesu rozdílné informace.

Aplikovat s životopisem nebo přes LinkedIn?

Přihlásit se do výběrového řízení lze různými způsoby. Pokud není nutně vyžadováno zaslání vašeho životopisu, postačí reakce prostřednictvím odeslání vašeho LinkedIn profilu pomocí žádosti „Easy Apply“. Personalista si vás také může najít na LikedIn sám, pokud váš profil splňuje kritéria, které jsou pro pozici potřeba, a to i když jste na danou roli nereagovali.

Možná jste však posílali životopis svému konzultantovi nebo přímo do konkrétní společnosti, popřípadě jste reagovali přes některý z pracovních portálů zasláním životopisu. Přestože si personalista v tomto případě prostuduje nejdříve Váš životopis, následně si ale s velkou pravděpodobností vyhledá také váš profil na LinkedIn.

Proč je klíčové mít při hledání zaměstnání aktualizovaný životopis?

Životopis je stále hlavním zdrojem informací o vás, pokud se hlásíte do nového zaměstnání a měl by sloužit především k tomu, aby recruiter získal věcný a chronologický přehled o vašich dosavadních zkušenostech a dovednostech. Personalista by navíc měl vědět, co vás na této roli konkrétně zaujalo a zda se na ni hodíte, proto bude zajisté potřebovat bližší informace než pouze ty z vašeho obecného LinkedIn profilu. Proto je důležité před odesláním svého životopisu upravit svůj životopis tak, aby odpovídal typům rolí, na které se hlásíte. Můžete to udělat různými způsoby:

  • Napíšete společně s životopisem i motivační dopis, kde konkrétně popíšete, proč byste se v daném odvětví chtěli rozvíjet a čím vás zaujala právě tato společnost.
  • Vyzdvihněte své dovednosti, vzdělání a zkušenosti, abyste upozornili pouze na relevantní informace.
  • Určete klíčová slova, která v inzerátu identifikují zásadní požadavky na pozici, jako třeba „analytické dovednosti“ a pokud jimi disponujete, nezapomeňte je zmínit ve svém životopisu.

Dobrý LinkedIn profil by měl oživit váš životopis

A nyní k vašemu LinkedIn profilu. Díky vizualizaci, flexibilitě a interaktivní povaze LinkedIn máte možnost oživit všechny vaše zkušenosti a dovednosti a také přiblížit recruiterovi více vaši osobnost a co hledáte.

Dobře připravený LinkedIn profil může navíc zvýšit vaše šance na to, že nebudete ani muset na žádný inzerát reagovat sami, ale náborový pracovník vás osloví napřímo. Personalisté často využívají pokročilé nástroje pro analýzu dat k vyhledávání vhodných aktivních i pasivních uchazečů o zaměstnání a interakci s nimi – tudíž díky aktuálním informacím a časté online aktivitě si ho určitě všimnou ti správní lidé. Níže uvádíme několik tipů, jak vytvořit na této platformě zajímavý profil:

  • Nahrajte aktuální fotografii, která vás ukazuje v profesionálním světle
  • Přidejte si srozumitelný nadpis, který přesně odráží vaší specializaci a obor, jako například
    „HR Specialista, Ohodnocování & Benefity“
  •  Ujistěte se, že vaše sekce dovedností a zkušeností je aktualizovaná – podpořte tyto dovednosti například videem, prezentacemi, infografikou nebo fotografiemi.
  • Přidejte doporučení od vašich kolegů či dalších lidí z vaší sítě kontaktů
  • Sdílejte relevantní obsah, který souvisí s vaší specializací či odvětvím
  • Zveřejňujte své vlastní profesní postřehy – ať už ve formátu blogu nebo statusů
  • Sdílejte, komentujte a „lajkujte“ aktualizace ostatních lidí, které máte propojené ve své síti
  • Zapojujte se do diskusí ve fórech
  • Spojujte se s lidmi a rozšiřujte svou profesní síť a pokud je to vhodné, požádejte o doporučení

Závěrem, není to o tom, zda upřednostníte LinkedIn profil nebo životopis. Váš životopis je stále vaší nejsilnější zbraní, když usilujete o získání nové práce. Měl by být ale vždy doplněný kvalitním, profesionálním a aktuálním LinkedIn profilem – takovým, který dokáže zdůraznit a pozdvihnout vaše dosavadní zkušenosti uvedené v životopisu, a zároveň upozorní na to, co můžete novému zaměstnavateli nabídnout jako osobnost a také jako profesionál ve svém oboru.

Další tipy a doporučení pro vaši úspěšnou kariéru naleznete v sekci Kariérní poradenství.


Veronika Jeníčková

Team Leader, Business Services
Profil autora na LinkedIn

 

00

CZ_RB_Social

Join our social networks

    

CZ_RB_Salary guides

Salary guides

Download our latest salary guide and get information on trends and salaries in specific business sectors.