Blogs

Jak se připravit na vyjednávání o vyšší mzdě

Vaše práce vás baví. Do firmy se perfektně hodíte, své dovednosti jste postupem času vypilovali takřka k dokonalosti a žádný cíl či úkol pro vás není nepřekonatelnou překážkou. Čas vašeho ročního hodnocení se blíží a kontinuálně rostoucí ceny vás začínají finančně vyčerpávat. Jak tedy požádáte o zvýšení mzdy, které si za váš výkon zcela jistě zasloužíte?

Pro většinu lidí je těžké požádat o zvýšení mzdy. Dokonce i během pravidelného hodnocení vašich aktivit. Proto vám přinášíme několik tipů, které vám pomohou proměnit umění vyjednávání o mzdě ve vědu.
Následující doporučení můžete použít jako vodítko, ale nebojte se experimentovat – najít správné a efektivní řešení vyžaduje výzkum, přípravu a vytrvalost.
 

Ta správná suma

Výši mzdy ovlivňuje mnoho faktorů. Patří k nim samozřejmě vaše kvalifikace, množství zkušeností, lokalita společnosti či pozice, obor firmy, ale také Váš přístup k plnění úkolů. Jaká je vaše současná mzda ve srovnání s lidmi, kteří vykonávají podobnou roli? Proveďte si rychlý průzkum například na pracovních portálech nebo třeba i pomocí našeho online srovnávače, který Vám poskytne přehled o nejvyšších, typických a nejnižších mzdách nabízených na vaší pozici. Následně se informujte, jak jsou ve vaší společnosti nastavena pravidla pro zvyšování mezd. Navyšuje se plošně každý rok všem zaměstnancům? Je navyšování čistě individuální a závisí jen a pouze na vašem výkonu? Máte nastavena konkrétní kritéria, která byste měli nejdříve splnit?

Jakmile zjistíte, jaká je ta správná suma, o kterou byste chtěli žádat, připravte si také záložní plán. Na meeting o zvýšení mzdy však přijďte s jasnou první volbou a konkrétním, ale realistickým číslem. Záložní plán může být nižší suma v kombinaci s dalšími výhodami, jako je například flexibilnější pracovní doba nebo vyšší bonus – myslete na to, co je pro vás nejdůležitější.

Dobré načasování

Pokud se chystáte vyjednávat o zvýšení mzdy, měli byste vždy mluvit se svým manažerem osobně a téma tohoto meetingu by pro něj nemělo být překvapením. Schůzku si potvrďte v online kalendáři, aby s ní skutečně počítal. Nejlepšími dny pro taková jednání jsou úterý, středa nebo čtvrtek. Až budete schůzku domlouvat, nezapomeňte uvést, o čem byste chtěli se svým šéfem mluvit, aby i on měl čas se před schůzkou připravit.

Vaši schůzku naplánujte na vhodné časové obdobní. Není dobré se do podobných debat pouštět uprostřed velkého a náročného projektu, v momentě, kdy se firmě nedaří nebo když se v práci objeví jiný problém, který je třeba řešit. Prosinec a červen bývá ve většině odvětví ideální, protože se obvykle jedná o období finančního plánování.

Připravte si půdu

Svou žádost opřete o pevné základy. Není dobré argumentovat pouze výší inflace a rostoucími náklady, ač se to třeba nabízí. Věřte, že inflace si je váš šéf dobře vědom, protože se dotýká firmy jako takové. Asi to nemusíme zdůrazňovat, ale nevyhrožujte odchodem. Ukažte, jakým přínosem jste pro firmu vy osobně. Na konkrétních příkladech demonstrujte, čeho jste dosáhli a jakými úspěchy se můžete pochlubit. 

Vzpomeňte si na zásadní okamžiky v uplynulých měsících a zdůrazněte, jak jste si vedli. Pochopením vaší role ve vaší společnosti a toho, co týmu přinášíte, umocní vaše sebevědomí při vyjednávání. Můžete se podívat také trochu do budoucna. Máte realistické nápady nebo návrhy na zlepšení, které byste chtěli realizovat a které by firmě mohly být prospěšné? Ukažte svou proaktivitu!
 

Dejte vašemu jednání formu

Připravte si body, které během meetingu budete chtít prodiskutovat. Nebojte se jít nad rámec připravené struktury, konkrétní příklady, kterými prokážete vaše úspěchy, to dá vašemu setkání formu, kterou si zaslouží. Popište, co jste dělali, proč to fungovalo a v čem tkví přidaná hodnota, kterou firmě přinášíte. Níže uvedené příklady vám mohou napovědět:
 
  • Získali jste pro firmu více obchodních příležitostí nebo jste překročili stanovené cíle?
  • Získali jste další pracovní povinnosti nebo novou kvalifikaci?
  • Podařilo se vám úspěšně zrealizovat konkrétní projekt?

Zachovejte klid

Na vaši schůzku přijďte připravení, nejlépe, vaši argumentaci si předem nacvičte. Mluvte pomalu a klidně. Vzpomeňte si na moderátory zpravodajství – mluví jasně a vážně, aby mohli sdělit fakta nezaujatým způsobem.

Neobávejte se toho, že budete nervózní, to se dá očekávat. Vaši schůzku začněte neformálně, abyste se dostali do správného rozpoložení.
Jakmile se pustíte do vašeho hlavního tématu, držte své emoce na uzdě – je to určitá forma obchodního jednání. Dejte si pozor, abyste nepůsobili tak, že se za svou žádost musíte omlouvat nebo cítíte vinu kvůli tomu, o co žádáte – víte, že si to zasloužíte.
 
Schůzka může probíhat hladce, někdy vám šéf ale může připravit horké chvilky tím, že se bude doptávat, jak jste sami s vaším výkonem spokojení, zda by to či ono nešlo udělat tehdy lépe - nenechte se tím rozhodit a pokuste se připravit na různé eventuality. Koneckonců, znáte vašeho šéfa a asi tušíte, jak se schůzka může odvíjet. 
 

Po schůzce

Zapište si vše, co bylo na schůzce probráno, a pošlete krátký následný e-mail včetně vaší argumentace, kterou jste si připravili, třeba ve formě krátké prezentace. Stručný a přesný podklad zvýší vaše šance na získání mzdy, kterou hledáte. Zdokumentování jednotlivých bodů usnadní manažerům rozhodovací proces a zajistí, že v dalších krocích nebude prostor pro nedorozumění.
 

Trpělivost je ctnost

Dejte svému manažerovi čas na posouzení vašeho návrhu, ale vzájemně se dohodněte na termínu. Chápejte, že i pro něj je to situace, kterou musí zvážit – zda skutečně věří, že si vyšší mzdu zasloužíte, musí přezkoumat svůj rozpočet, promluvit si s HR a připravit potřebnou dokumentaci, než se potenciální zvýšení mzdy stane oficiálním.

Pokud se dočkáte kladné odpovědi, prohlédněte si nabídku, jestli odpovídá vašemu očekávání a pamatujte, že ji nemusíte hned přijímat. 
Pokud bude odpověď na vaši žádost záporná, nepřijímejte porážku. Požádejte o další schůzku, která vám poskytne čas na shromáždění dalších důvodů o tom, proč by finální rozhodnutí mělo být jiné. Vzpomínáte si svou záložní strategii o výši mzdy a dalších benefitů? Nyní ji můžete aplikovat.
 

Co dál

A konečně, peníze navíc mohou znamenat také více povinností, takže se ujistěte, že jste spokojení a máte kapacitu a schopnosti je plnit. Požádejte o další školení, pokud si myslíte, že je potřebujete, řekněte si o relevantní kurzy, ať už interní nebo externí.

Pokud dojde k nejhoršímu a vy nedostanete to, co chcete, získáte alespoň náskok při hledání své další práce, pokud se k tomuto kroku rozhodnete. Díky vaší přípravě a prezentaci s jasnými příklady vašich zkušeností a úspěchů bude aktualizace vašeho životopisu a následné pohovory hračkou.

Nakonec, zůstaňte zdravě sebevědomí a věřte v sebe sama a své schopnosti – ať se stane cokoliv, udržet si pozitivní a profesionální přístup vám z dlouhodobého hlediska pomůže.

Přejeme mnoho úspěchů!
 

Jana Vytásková

Senior HR Business Partner, Hays Czech Republic
Profil autora na LinkedIn

 

00

CZ_RB_Social

Join our social networks

    

CZ_RB_Salary guides

Salary guides

Download our latest salary guide and get information on trends and salaries in specific business sectors.