Blogs

"Proč odcházíte z Vašeho zaměstnání?" Jak odpovědět.

Až budete svoje rozhodnutí opustit současné zaměstnání vysvětlovat přátelům a rodině, nebude to pro vás s největší pravděpodobností tak složité, jako když na stejnou otázku budete odpovídat na pracovním pohovoru. Vaše odpověď vám totiž může pomoci práci získat i ztratit, je tedy velmi důležité vědět, jak svou reakci správně formulovat.
 

Proč chce personalista či váš potenciální manažer na pohovoru vědět, proč si hledáte novou práci?

Jednoduše řečeno, důvod, proč odcházíte ze současného zaměstnání může úzce souviset s tím, s jakou chutí a nasazením se vrhnete do nové práce. Bude chtít zjistit, co přesně vás motivuje a naplňuje, jaké jsou vaše dlouhodobé ambice a také jaký typ firemní kultury vám bude vyhovovat. Jelikož tato otázka není zrovna příjemná, bude personalista také hodnotit, s jakou mírou profesionality jste k ní přistoupili a vytvoří si obrázek o tom, jak silné jsou vaše komunikační dovednosti.
 

Jak odpovědět konstruktivně

Klíčem k tomu, abyste zodpověděli tuto otázku správně, je nezaměřovat se na to, co se vám na stávající roli nelíbí. Místo toho můžete svou odpověď otočit tak, abyste personalistovi ukázali, jaké vidíte výhody pozice, o kterou se ucházíte. Chcete docílit toho, aby vás personalista vnímal jako proaktivního kandidáta, který chce ve své kariéře udělat krok dopředu.

Svou odpověď můžete začít například takto: „Na mé pozici jsem se toho hodně naučil a nyní mám pocit, že jsem připraven posunout se dále, protože...“ Tento úvod vám dá prostor k tomu, abyste vyjádřili, jaké konkrétní dovednosti byste chtěli rozvíjet nebo do jakých dalších oblastí vašeho oboru chcete proniknout. Zmiňte dovednosti, které jste se u předchozího zaměstnavatele naučili a pro nového zaměstnavatele budou přínosem. 
Takto máte jistotu, že se konverzace stočí k vám a vašim schopnostem – co jste se naučili, co jste dokázali, jakou hodnotu můžete do společnosti přinést.
 

Jak vysvětlit nejčastější důvody toho, proč opouštíte své zaměstnání tak, abyste se přitom zaměřili na svou novou příležitost?


Důvod odchodu: Už se ve své současné roli neučíte nic nového

Klíčovým bodem, kam se v tomto případě chcete dostat, je fakt, že se chcete rozvíjet a pokročit ve své kariéře. Ve své odpovědi tedy naformulujte, že jste získali mnoho zásadních dovedností, ale vidíte, že je dokážete efektivněji využít a prohloubit jinde: „Ve své současné roli jsem se naučil mnoho, jako například X a Y, nyní ale hledám novou příležitost, kde je budu mít možnost dále zdokonalovat a stavět na tom, co už umím. Věřím, že právě tato role mi to umožní, jelikož jsem se v rámci přípravy na pohovor dozvěděl, že vaše společnost má kvalitní program školení pro své zaměstnance.“

Důvod odchodu: Ve své současné roli se cítíte být nedoceněni

Při formulaci odpovědi z toho důvodu se nebudete až tolik upínat na to, že se cítíte nedocenění, ale spíše se zaměřte na to, čeho jste dosáhli: “Jsem nesmírně hrdý na to, že jsem ve své současné roli dokázal X a Y. Momentálně však cítím, že nastal čas uplatnit své dovednosti v jiné firmě a doufám, že dosáhnu ještě většího úspěchu u nového zaměstnavatele. Po přečtení popisu pozice věřím, že dokážu přinést dovednosti, které potřebujete, do oblastí X, Y a Z.“

Důvod odchodu: Nevidíte ve své současné roli možnost růstu

Tento důvod se bude pravděpodobně týkat mnoha uchazečů a personalista jej pochopí, i přesto ale odpovídejte s rozmyslem, například takto: „Přestože jsem byl povýšen na manažera týmu, po několika letech ve firmě vidím, že současná struktura společnosti nenabízí další možnost růstu. Když se mi naskytla příležitost k tomu, abych svoje schopnosti uplatnil, a zároveň získal další zodpovědnosti, nemohl jsem si ji zkrátka nechat utéct.“

Důvod odchodu: Necítíte dostatečnou podporu vašeho nadřízeného a váš vztah není tak produktivní, jak by mohl být
 
V tomto případě se vyvarujte toho, abyste popisovali, co je špatně na osobě, pro kterou právě pracujete. Zkuste místo toho obrátit pozornost k novému potenciálnímu nadřízenému a zapůsobit znalostmi, které jste díky spolupráci s bývalým nadřízeným získali: „Od svého současného zaměstnavatele jsem se toho mnoho naučil, ale rád bych pracoval v prostředí, které více podporuje spolupráci. Velmi na mě zapůsobilo, když jsem se dozvěděl, že vaše společnost pracuje s jednotným komunikačním systémem, kde má každý šanci se zapojit a sdílet své nápady k právě probíhajícímu projektu.“
 
 
Pravděpodobně jste si všimli tématu, které se prolíná ve všech odpovědích. Hlavní důraz ve vašich reakcích by měl být na vždy na vaše znalosti a dovednosti a na to, jak je využít u vašeho nového potenciálního zaměstnavatele. Snažte se působit pozitivně a vyvarujte se podrobností, proč se již necítíte dobře tam, kde jste nyní. 
 
Závěrem, doufejme, že jsme se v tomto směru vyjádřili srozumitelně – bez ohledu na to, jak moc jste aktuálně ve své práci nespokojení, budete-li pomlouvat vašeho současného manažera nebo společnost, vrhne vás to na pohovoru do špatného světla a novou pozici nejspíš nezískáte. I když cítíte, že v současné roli nejste dostatečně finančně ohodnoceni, nic jste se za poslední půl rok nenaučili a cítíte se dlouhodobě nedoceněni, nechte si tyto věci pro sebe. Nezastavujte se již nad tím, co bude za chvíli vaší minulostí.
 
„Proč chcete změnit práci?“, je skutečně jedna z nejběžnějších otázek na pohovoru a je opravdu důležité, abyste odpověděli správně. Je to také příležitost, jak ukázat své proaktivní smýšlení a odhodlání předat novému zaměstnavateli to nejlepší z vašich schopností.

 

Jana Vytásková

HR Business Partner, Hays Czech Republic
Profil autora na LinkedIn

 

00

CZ_RB_Social

Join our social networks

    

CZ_RB_Salary guides

Salary guides

Download our latest salary guide and get information on trends and salaries in specific business sectors.