Blogy

4 otázky, které byste si měli položit po pohovoru

„Tak jak to šlo?“ To je asi jedna z prvních otázek, kterou dostanete od svých kamarádů a rodiny po absolvování pohovoru. Doufejme, že vaše odpověď bude kladná a pokud ano, jejich další otázka bude pravděpodobně: „Přijmeš nabídku na tuto pozici, pokud ti ji nabídnou?“. A co vy – přijmete? Samozřejmě se můžete cítit pod tlakem a bije se ve vás velké množství smíšených pocitů. Abyste se vyhnuli unáhlenému rozhodnutí, zvažte následující 4 otázky.

1. Zaujala vás nabízená role dostatečně?

Nejprve si vzpomeňte, z jakého důvodu jste na danou pozici poslali svůj životopis a jestli nyní cítíte větší nebo menší zájem o pozici než před pohovorem. Možná vás například přitahovala možnost kariérního růstu a rozmanitost práce. Nyní, po absolvování pohovoru, jste se dozvěděli více a můžete upřímně říci, jestli je opravdu daná pozice příležitostí k využití vašeho potenciálu?

Dalším klíčovým ukazatelem je reflexe. Jak jste se cítili během toho, když vám manažer představoval roli podrobněji? Byli jste nadšení a zněla vám představovaná pozice jako výzva, kterou jste očekávali? Je možné, že jste se cítili lehce nervózní, jelikož byste museli vyjít ze své komfortní zóny. Nakonec jste ale zjistili, že představovaná náplň práce vás sice mírně stresovala, ale byli jste zároveň i nadšeni.

Pamatujte, proč jste rozhodli jít na tento pohovor a co vám ve vaší současné práci zjevně chybí. Hlavní otázkou pak je, zda tato role má to, co na své aktuální pozici postrádáte.

2. Je pro vás daná společnost ta pravá?

Předtím, než jste šli na pohovor, jste možná měli představu o tom, pro jaký typ společnosti toužíte pracovat – měli jste v hlavě velikost firmy či její hodnoty, ale i například  vysněnou firemní kulturu. V současné chvíli, kdy jste se s danou společností již setkali, si můžete porovnat, jak se vaše představy liší od reality.

A co firemní kultura společnosti? Může být obtížné získat po jednom rozhovoru detailní přehled o firemní kultuře, ale zkuste si vzpomenout, jak popsal manažer váš potenciální tým. Vyhovoval popis týmu vaší osobnosti? Možná vás dokonce provedli po kancelářích a představili vás potenciálním kolegům. Jaké byly vaše dojmy při prvním setkání? Zkuste popřemýšlet o všech faktorech.

3. Jaký dojem na vás udělal váš potenciální manažer?

Jak na vás působil váš potenciální šéf během pohovoru? Tuto otázku byste si měli rozhodně položit, jelikož s touto osobou budete denně v kontaktu a budete od něj požadovat podporu při výkonu svých pracovních úkolů, zejména v prvních týdnech po nástupu do zaměstnání. Samozřejmě, jak již bylo zmíněno výše, nelze člověka nelze zcela posoudit a na základě jednoho setkání, ale z určitých rysů jeho chování si můžeme mnoho odvodit:

  • Byl váš potenciální nadřízený dostatečně silný v komunikaci? Vysvětlil vám přesně a konkrétně práci a co od vás v této konkrétní roli očekává? Pokud ano, je to správně a vy jste na správném místě.
  • Druhá otázka je také velmi důležitá – poslouchal vás při pohovoru? Jednou věcí je, že je člověk silný v komunikaci, ale musí být schopen také efektivně naslouchat. Poslouchal vaše odpovědi a vnímal vše, co jste zmínil? Odpověděl na všechny vaše otázky?
  • Chovali se k vám u pohovoru vstřícně? Cítili jste se i vy během rozhovoru pohodlně, a nebylo vám nepříjemné klást otázky?
  • Vypadal váš potenciální nadřízený tak , že je nejenom ze své práce, ale i z týmu a ze společnosti nadšený a ctí její hodnoty? Nikdy nepodceňujte to, jak moc je důležité mít šéfa, který miluje svou práci, jelikož díky tomu může své nadšení přenést i na svůj tým. Zkuste si vzpomenout, zda byl při svých odpovědích optimistický nebo zněly spíše naučeně.
  • Zajímal se manažer o vaše ambice do budoucna a představil vám, čeho byste mohli dosáhnout, pokud budete úspěšně plnit své pracovní povinnosti? Pokud při vašich odpovědích pokyvoval a chtěl, abyste své kariérní ambice rozvedli, značí to, že je to velmi dobrý manažer, který se zajímá o cíle a pokrok svých zaměstnanců a bude vám oporou, pokud se stanete součástí jeho týmu.

4. Co vám říká vaše intuice?

Vaše intuice je to, co vám říká, že určité rozhodnutí je pro vás nejlepší, i kdyby nedávalo úplně logický smysl. Možná pro vás tato práce není stoprocentně dokonalá, ale vaše intuice vám říká, že na tom tak úplně nezáleží. Toto je riziko, které stojí za to podstoupit. Pokud jste odcházeli z pohovoru a cítili se více nadšení než když jste na něj přišli a i když daná pozice nesplňuje všechna kritéria pro vaší „dokonalou práci“, měli byste poslechnout své instinkty.

Naše intuice nás zná lépe než kdokoli jiný a je důležité, abychom jí věnovali pozornost, zvláště pokud jde o naši kariéru.

 

Pokud jste výše uvedené skutečnosti poctivě zvážili, měli byste mít nyní jasnější představu o tom, jak odpovědět sobě i vašim blízkým na otázku: „Pokud ti místo nabídnou, vezmeš ho?“


Veronika Jeníčková

Team Leader, Business Services
Profil autora na LinkedIn

 

00

CZ_RB_Social

Spojte se s námi na sociálních sítích

    

CZ_RB_Salary guides

Mzdové průzkumy

Stáhněte si aktuální mzdový průzkum a získejte přehled o trendech a mzdách v jednotlivých sektorech.