Blogy

5 důvodů, proč v předvánočním období přijmout dočasné pracovníky

Každým rokem se v období předvánočního shonu objevuje nejen v maloobchodě řada sezónních pracovních míst,  dočasní pracovníci se v tuto dobu mohou uplatnit téměř ve všech odvětvích pracovního trhu. Díky tomuto navýšení počtu kvalifikovaných odborníků je možné udržet tým produktivní navzdory absencím kmenových zaměstnanců, ale také dodržet termíny spojené s koncem kalendářního roku.

Přemýšlíte, zda byste v období Vánoc využili dočasného pracovníka? Tady je pět znaků, které vám napoví:

1. Příliš mnoho přesčasů, které ovlivňují morálku

Málokdy se stane, že by zaměstnanci chtěli v období Vánoc a Nového roku pracovat přesčas, ale pokud je pracovní vytížení vysoké, může to být potřeba. V takovém případě je nutné zvážit dopad těchto přesčasů na zaměstnance - všichni se chceme potkávat s rodinami, podílet se na vánočních přípravách a jindy než po práci nebo o víkendu k tomu prostor není. Pracovní morálka i pracovní nasazení stálých zaměstnanců pak velmi rychle klesá, pokud vlivem přesčasů nedokáží sladit své pracovní a životní závazky.

Dočasný pracovník může pomoci zvládnout nadměrnou pracovní zátěž a splnit požadavky společnosti, aniž by se tým musel vzdát svých osobních priorit.

2. Pracovní zátěž stoupá

Zatímco v některých společnostech se v období Vánoc a Nového roku pracovní zátěž snižuje, v jiných naopak narůstá. Může to být způsobeno tradičním strmým nárůstem poptávky po vašich produktech nebo službách, mohlo se také stát, že váš klient uspíšil termín dokončení nějakého klíčového projektu. Ať už je důvod jakýkoli, váš tým čelí vyhlídce na další práci a vy nemáte k dispozici počet zaměstnanců, kteří ji mohou zvládnout, dočasný pracovník dokáže vypomoci, aby vaši kmenoví zaměstnanci nebyli ve stresu z blížících se termínů a vyhli se přepracování.

3. Váš tým je personálně oslabený

Několik zaměstnanců požádalo v době vánočních svátků o dovolenou, někdo další mohl onemocnět. Taková souhra náhod může způsobit, že tým bude dočasně oslabený a nezvládne své úkoly plnit tak rychle, jak by bylo potřeba. Odepření či zkrácení dovolené zaměstnanci během Vánoc může být velmi demoralizující, ale zapojení brigádníka či dočasného zaměstnance, aby s dokončením práce vypomohl a kmenoví zaměstnanci si mohli dopřát zasloužený odpočinek, má na zapojení a loajalitu pracovníků pozitivní dopad.

4. Odvedená práce ztrácí na kvalitě

Pokud kvalita práce, kterou odvádějí vaši zaměstnanci, klesá, obvykle to bývá ze spěchu. Mohou být přepracovaní, snaží se svoji práci stihnout tak, aby dokázali zvládnout i další závazky, které na ně čekají v tomto ročním období. Podpora dočasného zaměstnance – třeba i na jeden nebo dva dny – může pomoci vašim zaměstnancům vrátit vše do zajetých kolejí a dokončit práci na jejich obvyklé vysoké úrovni.

5. Postrádáte v týmu konkrétní dovednost

Pokud poptáváte odborníky s nějakou konkrétní kvalifikací v určité oblasti a nedaří se vám je najít, může být období dovolených ideální dobou, kdy v tomto oboru zaměstnat dočasného experta, zvláště pokud si vaši konkurenti v tomto ročním období své náborové aktivity tlumí. Získejte před nimi konkurenční výhodu tím, že zaměstnáte dočasného odborníka, který vám potřebnou dovednost přinese a zvládne konkrétní pracovní zátěž. Pokud tato spolupráce bude fungovat dle vašich očekávání, můžete se rozhodnout, že jej přijmete natrvalo.
 

Dočasní zaměstnanci jsou v tomto ročním období vysoce efektivním náborovým řešením. Pomohou zmírnit stres, udržet vysokou morálku, nabídnou využití svých odborných znalostí k dokončení práce na vysoké úrovni a zajistí, aby stálí zaměstnanci mohli odejít na dovolenou. Je to výhra pro všechny zúčastněné.

Zajímá Vás více informací o službě dočasného zaměstnávání specialistů? Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy.

 


Olga Švarcová

Section Manager, Hays Czech Republic
Profil autora na LinkedIn

 

00

CZ_RB_Social

Spojte se s námi na sociálních sítích

    

CZ_RB_Salary guides

Mzdové průzkumy

Stáhněte si aktuální mzdový průzkum a získejte přehled o trendech a mzdách v jednotlivých sektorech.