Blogy

Jak se aklimatizovat v nové práci?

Změna práce je důležitou událostí ve vašem životě. Chcete udělat co nejlepší první dojem, navázat dobré vztahy a rychle se zapracovat, což pro někoho může být stresující. Jak tedy v této situaci zvládnout své emoce a jaké kroky podniknout, které vám adaptaci na novém pracovišti usnadní?

Když nastupujeme do nové práce, máme obvykle určitá očekávání, těšíme se, ale mohou se objevit i jisté obavy. Ve skutečnosti je ovšem aklimatizace v týmu mnohem jednodušší, než se na první pohled může zdát. Pokud se v blízké budoucnosti chystáte ke kariérní změně, zkuste si vzpomenout na těchto pět důležitých bodů:

1. Hledejte podporu u svého nadřízeného

Ten, kdo by svůj tým měl znát nejlépe, je jeho manažer. Vyslechněte si tedy jeho rady a doporučení, využijte podpory, kterou vám zcela jistě nabídne. Pokud nerozumíte některým aktivitám nebo zodpovědnostem ostatních zaměstnanců, požádejte o vysvětlení. Nezapomeňte se také podělit o své dojmy z prvních dnů v nové práci. Tím posílíte vzájemnou důvěru a rychleji si se svým nadřízeným vybudujete dobré pracovní vztahy.

V některých společnostech je zvykem přidělit nováčkovi mentora – takzvaného buddyho. Jejich úkolem je pomoci nově nastoupivším kolegům s orientací v nové firmě, začleněním do nového týmu nebo s případnými problémy, které se mohou v začátcích vyskytnout. Pokud vám společnost, do které jste nastoupili, takového člověka přidělila, stojí za to využít jeho znalostí a rad, které byste jinak získávali složitěji a během delšího časového období.

2. Ukažte svůj zájem

Tím, že se do týmu budete hned od začátku aktivně zapojovat ukážete, že chcete být jeho součástí. Snažte se účastnit všech meetingů a dalších aktivit, dbejte však na to, abyste zachovali svou autenticitu. Nesnažte se ostatním předvést vlastnosti, které ve skutečnosti nemáte. Členové týmu jistě ocení vaši přirozenost a udělají vše pro to, abyste se na novém místě cítili dobře.

3. Vytváření vztahů

Příjemné prostředí a dobré vztahy na pracovišti jsou zcela jistě potřebné k tomu, abyste se v novém týmu cítili lépe. Komunikujte, ptejte se, hledejte podobné vlastnosti nebo zájmy a nezapomeňte se usmívat. Snažte se zjistit maximum o kultuře společnosti a zvyklostech týmu. Chodí společně na oběd? Přidejte se k nim! Kolegové vás budou hodnotit jako společenského a přátelského člověka. Díky tomu budou ještě otevřenější k tomu, aby vás lépe poznali.

4. Buďte otevření

Z předchozí práce si jistě přinášíte zásady a postupy, které se ovšem mohou od zvyklostí v nové firmě lišit. Buďte otevření změnám a dejte těmto novým postupům šanci. Vyhněte se formulaci typu „V minulé práci jsme to vždycky dělali takto.“ – pokud ve vás tedy někdo na vaši zkušenost přímo nezeptá. Začátky v novém týmu jsou spojeny s učením a přivykáním novému stylu práce a chvíli to trvá, než se zaběhnete. S přibývajícími týdny vše jistě lépe pochopíte. Pamatujte, že máte podporu ve svém nadřízeném, který si je vědom toho, že období adaptace v nové práci chce svůj čas. Postupně se snažte zdokonalovat své dovednosti a získávat nové znalosti.

5. Ukažte svůj podíl na vzájemném úspěchu

Není pochyb o tom, že týmy mohou být velmi různorodé. Zaměstnanci mají různé dovednosti a různé povahy. Některé úkoly zvládají lépe a jiné hůře. Proto stojí za to prezentovat svůj přínos a ukázat, že vaše kompetence mohou být v týmové práci užitečné. Vybrali si právě vás, to znamená, že ve vás vidí potenciál a konkrétní dovednosti nebo znalosti, které budou pro tým užitečné. Pokuste se zjistit, kde konkrétně můžete být týmu prospěšní a jakou slabou stránku můžete pomoci odstranit, abyste dosáhli společného úspěchu.

00

CZ_RB_Social

Spojte se s námi na sociálních sítích

    

CZ_RB_Salary guides

Mzdové průzkumy

Stáhněte si aktuální mzdový průzkum a získejte přehled o trendech a mzdách v jednotlivých sektorech.