Blogy

Na co se mám ptát při pracovním pohovoru?

Pokud se rozhodnete změnit zaměstnání, čeká vás hned několik kroků přípravy - od aktualizace životopisu, přes vyhledávání vhodných příležitostí a stanovení priorit až po pohovory samotné. Na ty je samozřejmě dobré se připravit. Měli byste si nejen osvěžit informace z oboru, připravit si, jak budete prezentovat své úspěchy, měli byste si také ale nachystat několik otázek, na které se personalisty zeptáte. Některé dotazy mohou vyplynout z vašeho rozhovoru, pokud tomu tak ale nebude, je dobré mít otázku či dvě v záloze.
 
Správnou otázkou ukážete svůj zájem o společnost a pozici, ale také ukážete, jak dobře jste během pohovoru poslouchali a kam konkrétně směřuje váš zájem.
 

Úspěch závisí na přípravě

Ať už se potkáte s personalistou přímo ze společnosti nebo s konzultantem personální agentury, budou pravděpodobně se svými dotazy směrem k vám dobře připraveni. Jejich úkolem je zjistit vaši motivaci, ověřit vaše zkušenosti a dovednosti a také se zaměří na to, jak vaše osobnost zapadne do kultury společnosti, do které se hlásíte.
 
Pracovní pohovor je ovšem rozhovor dvou stran. Stejně tak jako si firma ověřuje, jak vhodný jste pro ni kandidát, tak i vy si potřebujete ověřit, nakolik bude nová společnost a daná pracovní pozice vyhovovat vám. Pokud budete na pohovor dobře připraveni po všech stránkách, včetně dotazů, které v závěru pohovoru položíte, jistě se vám podaří udělat skvělý dojem a získat body navíc.
 

Proč je důležité pokládat na pohovoru otázky?

Proč byste se vlastně měli na pohovoru ptát? Zaprvé vám to umožní lépe se prezentovat, prokázat svou motivaci a skutečný zájem o pracovní nabídku. Zadruhé to náborovému pracovníkovi umožní poznat trochu lépe vás. Zatřetí svým dotazem ukazujete své specifické a osobnostní vlastnosti, např. zvídavost, přesnost nebo schopnost logického myšlení.
 
Svými dotazy můžete také lépe proniknout do fungování společnosti, zjistit více o každodenních zvyklostech a o kultuře, které byste se stali součástí. Co je ovšem také důležité, pokládání dotazů vám pomůže vystoupit z řady kandidátů a personalista si vás lépe zapamatuje.
 

Na co se mám ptát při pohovoru ptát?

Předpokládejme, že je vám na základě informací od personalisty jasné, v čem vaše nová práce spočívá a jaké základní požadavky musíte jako uchazeč splňovat. I když vám byla nová pozice dobře vysvětlena a nabídka vás zajímá, nebojte se jít více do hloubky. To můžete učinit položením například těchto dotazů:
 
  • Co bych měl především umět, abych na této pozici dokázal uspět?

  • Jaké jsou cíle této pozice na první, druhý a třetí měsíc po nástupu?

Těmito otázkami ukážete, že o pozici vážně přemýšlíte, ukazujete zodpovědný přístup a zajímáte se o to, jak můžete dosáhnout úspěchu. V ideálním případě také zjistíte, jak bude vypadat váš onboarding, jaká úvodní školení můžete očekávat a co naopak bude firma očekávat od vás. To vše jsou cenné informace.
 
To, co vás patrně bude zajímat dál, bude také tým, kterého budete součástí. Je možné, že se v pozdějších fázích výběrového řízení s týmem potkáte, ale abyste si udělali základní představu, můžete se o vaše potenciální budoucí kolegy zajímat už teď:
 
  • Jak vypadá tým, kterého bych byl součástí? Případně je zde i nějaká mezinárodní spolupráce?
  • Na čem tento tým aktuálně pracuje?
  • Jak tento tým společně funguje a jak má rozdělené zodpovědnosti?
Tyto otázky vám pomohou zjistit, jak velkého týmu budete součástí a pokud vstupujete do mezinárodního prostředí, jakým způsobem a jak často týmy komunikují na mezinárodní úrovni a jaká témata řeší. Zjistíte, co je aktuální prioritou týmu a tedy i jaké by byly jedny z vašich prvních úkolů ve firmě. Řeší jednotliví členové v týmu úkoly samostatně a jaké mají společné cíle?
 
A nakonec, jistě vás bude zajímat, jaké to je pracovat v této společnosti a třeba právě pro tohoto šéfa, který právě teď sedí proti vám. Do nové práce budete chodit mnoho měsíců či let, i vy si vybíráte, tak proč nezjistit maximum možného.
 
  • Co vás osobně nejvíce baví na práci ve vaší společnosti?
  • Setkávají se kolegové také neformálně po práci? čemu přikládáte největší důležitost?
  • Čemu jako nadřízený přikládáte největší důležitost a jaké jsou vaše aktuální priority ve firmě
Těmito otázkami zjistíte opět trochu více o tom, co ostatní pracovníci ve firmě oceňují, zda budete mít možnost potkat je také mimo práci a navázat tak důležité a pevnější vztahy. Tyto otázky jsou více osobního rázu, ale není třeba se jich obávat, jsou zcela na místě a pro vaše rozhodování je jejich zodpovězení důležité.
 
Pokud máte pohovor s konzultantem personální společnosti, některé z výše uvedených otázek se vašeho rozhovoru týkat nebudou, ale měli byste vždy vědět, co vás během spolupráce čeká a co vám vaše spolupráce přinese:
 
  • Co mohu od vás jako zástupce personální společnosti očekávat?
Pracovních a personálních agentur je mnoho a často se liší rozsahem služeb, které poskytují. Zeptejte se proto, jak bude vaše spolupráce vypadat, jakou podporu můžete očekávat a jakým způsobem budete společně nejefektivněji komunikovat.
 
 
Jak jsme již zmínili výše, některé otázky mohou vyplynout z vašeho rozhovoru, nikdy by se ale nemělo stát, že žádnou nepoložíte. Vhodně směřované dotazy vás nejen vykreslí jako motivovaného uchazeče, ale zároveň vám mohou pomoci získat důležité informace, na základě kterých učiníte své další důležité životní rozhodnutí.
 
Existují také otázky, na které byste se na pohovoru ptát neměli. Víte, které to jsou?
00

CZ_RB_Social

Spojte se s námi na sociálních sítích

    

CZ_RB_Salary guides

Mzdové průzkumy

Stáhněte si aktuální mzdový průzkum a získejte přehled o trendech a mzdách v jednotlivých sektorech.