Blogy

Proč není protinabídka vždycky výhrou

Protinabídkou reaguje váš stávající zaměstnavatel na nabídku práce, kterou jste dostali od jiné společnosti. Nejčastěji bývá finanční povahy a jejím účelem je přesvědčit vás, abyste zůstali. V lepším případě může mít protinabídka kromě zvýšení mzdy i další podoby: nové benefity, vytoužené povýšení nebo nová pracovní pozice, změnu zodpovědností, větší zapojení do projektů, které vás zajímají – nebo jakoukoli kombinaci těchto možností.
 

Protinabídka vám zcela jistě zvedne sebevědomí. Asi si řeknete, že je to skvělé, firma si vás chce udržet, máte další možnost volby a více možností znamená větší vyjednávací sílu. Skutečnost je ale taková, že protinabídka obvykle není důvodem k oslavě. 

Poté, co jste se na změnu práce dlouho připravovali, vás může protinabídka snadno vyvést z rovnováhy a rozklížit vaše plány; a tehdy se stává překážkou. Pokud tedy taková situace nastane, měli byste zachovat chladnou hlavu a zvážit všechny možnosti.

Pravděpodobně jste strávili měsíce plánováním této změny, procházeli pracovní nabídky, zjišťovali si podrobnosti o zaměstnavatelích, trávili čas na pohovorech, vyjednávali o mzdě a tak dále. Protinabídka ve chvíli, kdy už je vše téměř potvrzeno, může s vaší jistotou náhle zatřást.
 

Osvěžte si paměť

Připomeňte si důvody, proč jste se rozhodli odejít. Pokud vám firma nabídla vyšší mzdu, vyřeší to původní problémy, kvůli kterým jste se rozhodli odejít? Pokud tím důvodem bylo něco jiného než mzda, pak vám více peněz větší uspokojení z práce nepřinese.
Jakmile si připomenete, co vás k odchodu motivovalo, je potřeba si říci, proč se vás zaměstnavatel snaží ve firmě udržet. Pokud porozumíte tomu, jste pro něj nepostradatelnými, můžete získat nový pohled na vaši pozici ve firmě.

Proč by zaměstnavatel mohl chtít, abyste zůstali?

  • Najít vhodnou náhradu za vás bude nákladné a časově náročné
  • Máte dovednosti, které se na pracovním trhu těžko hledají a nahrazují
  • V tomto období nový nábor může narušit plánovaný rozpočet.
  • Chtějí vás mít v záloze, zatímco budou hledat vaši náhradu – co když si to po pár týdnech či měsících rozmyslíte?
  • Chtějí, abyste dokončili projekt, na kterém pracujete.
  • Kdo náhradu za vás zaučí, pokud ji nenajdou včas?


Realita je taková, že ponechat si vás kvůli dovednostem, které jsou pro firmu nepostradatelné, je jen jedním z mnoha důvodů, proč se zaměstnavatelé vydávají cestou protinabídek. Pokud jste přesvědčeni o tom, jak moc si váš zaměstnavatel přeje, abyste zůstali, můžete o protinabídce dokonce vyjednávat.

Jak se rozhodnout, zda zůstat, nebo jít?

Málokdy existuje dobrý důvod, proč přijmout protinabídku a zůstat tam, kde jste. Chtěli jste změnu, prošli jste výběrovým řízením, byli jste úspěšní a získali jste práci, která splňuje vaše kritéria. Na tento krok jste se dlouho připravovali a možná jste už v myšlenkách dávno jinde. Zůstat po tom všem na stejném místě by mohl být krok zpět.


Jak by vás ovlivnilo, kdybyste protinabídku přijali? Jakmile jednou oznámíte svůj záměr odejít, zaměstnavatel se na vás bude už dívat trochu jinak. Dali jste jasně najevo, že v této firmě nevidíte svou budoucnost, je tedy třeba přemýšlet o tom, zda to ovlivní rozhodování vašeho šéfa například při zvažování budoucího povýšení. Existuje také možnost, že váš šéf začne plánovat vaši náhradu, jakmile protinabídku přijmete a bude tak mít v záloze někoho, kdo bude čekat, až se příště rozhodnete poohlédnout jinde.

Statistiky hovoří samy za sebe. 80 % zaměstnanců, kteří přijali protinabídku, opouští firmu do šesti měsíců a 90 % odchází do 12 měsíců.

Při rozhodování, zda přijmout či nepřijmout protinabídku, myslete především na sebe. Nezabývejte se pocity viny nebo loajality; váš zaměstnavatel takto určitě neuvažuje. Jakmile z rozhodovacího procesu odstraníte emoce, s čistou hlavou zhodnoťte, zda vám podmínky protinabídky vyhovují. Pokud ano, pak je to skvělé, možná nakonec zůstanete.

Dělejte práci, která vás bude těšit

Nenechte protinabídku, aby vás zastavila ve vašich plánech. Berte ji s nadhledem, poděkujte zaměstnavateli za příležitost a znovu potvrďte svůj záměr odejít, pokud neodpovídá tomu, co byste si přáli. Pokud se však rozhodnete zůstat, pamatujte, že fakt, že vaše výpověď nebude zapomenuta.

Budete se muset hodně snažit, abyste získali zpět důvěru svého zaměstnavatele. Možná se budete muset snažit více než vaši kolegové, abyste dokázali svou loajalitu a hodnotu jako dlouhodobě perspektivní zaměstnanec. 

Měli byste zůstat, nebo odejít? To je vaše rozhodnutí. Udělejte ale vše pro to, abyste se každé ráno do své práce těšili.

 

Autor: Hays UK
 

00

CZ_RB_Social

Spojte se s námi na sociálních sítích

    

CZ_RB_Salary guides

Mzdové průzkumy

Stáhněte si aktuální mzdový průzkum a získejte přehled o trendech a mzdách v jednotlivých sektorech.