Blogy

Jaká práce je pro mě ta pravá?

Přijít na to, jaká je pro nás skutečně ideální práce je dlouhý a složitý proces, a ne každému z nás se podaří úspěšně dojít do cíle. Můžeme se dostat do situace, kdy  nemůžeme najít práci, která by se nám líbila nebo která by odpovídala našim dovednostem, a pak je skutečně obtížné najít tu správnou motivaci k plnění úkolů, které jsou po nás požadovány. Existuje však několik způsobů, jak se můžeme pokusit tu perfektní práci najít.

Ať už hledáte změnu zaměstnání nebo usilujete o získání první pozice po ukončení studia, nabízíme Vám několik tipů, které vám pomohou s ujasněním vašich pracovních i osobních cílů.  

1. Stanovte si cíl

Většina lidí se spokojí s tím, když jejich zaměstnání vychází z oblasti, kterou vystudovali a z jejich předchozích zkušeností – což je naprosto logické uvažování. Realita je ale taková, že k tomu, abyste se svou prací cítili opravdu spokojeni, musíte najít pozici, která vyhovuje vašim požadavkům. A proto si musíte nejprve ujasnit, co hledáte, jaké jsou vaše ambice. 

Naším prvním doporučením je neklást na první místo vašich preferencí finanční otázku. Neusilujte v první řadě o to, abyste získali bezkonkurenční finanční nabídku. Hledejte sektor, který se vám líbí, úkoly, které vás naplňují a typ práce, který bude odpovídat vašim představám. Jaký je váš cíl? Chcete pracovat pro konkrétního zaměstnavatele? Máte prostor pro kariérní růst? Máte šanci získat manažerskou roli? Co vás ve vaší práci skutečně motivuje?

2. Máte rádi svůj sektor, ale ne svou práci

Pokud máte pocit, že vaše práce má určité nedostatky, zjistěte, co je možné změnit a vylepšit. Je to možné nebo potřebujete změnit zaměstnání? Někdy s jednoduchou rutinní úpravou nebo přestupem do jiného oddělení ve stejné společnosti můžete mnohem více, než byste čekali. Změna zaměstnání v nás často vyvolává strach, proto raději zůstaneme na současném místě, než bychom se vystavili obavy ze změny. Není tedy potřeba hned svou práci zavrhnout (pokud se vám opravdu nelíbí), využijte příležitost ji vylepšit a těžit tak z dosavadní stability.

Pokud si nejste jisti, jak se změnou své dosavadní pracovní rutiny začít, promluvte si se svým šéfem. Vysvětlete, co vás nejvíce zajímá, přijďte s konkrétními návrhy, co můžete udělat pro to, aby byla vaše práce příjemnější a produktivnější. Sledujte, jaké příležitosti se ve vaší společnosti nabízejí a uznáte-li, že přišel čas na změnu, konzultujte ji společně.

3. Jaké jsou vaše silné stránky?

Pamatujte: perfektní práce pro vás je práce, kterou rádi děláte. A obecně rádi děláme to, v čem jsme dobří. Jaké úkoly máte v práci nejraději? U kterých máte pocit, že se sebe dáváte skutečně všechno? Čemu se chcete věnovat?

Pomozte si vytvořením seznamu svých silných a slabých stránek: vedení týmů, učení se novým věcem, kreativita, interakce s ostatními… Zapište si všechny své dovednosti a schopnosti stejně jako oblasti, kde vnímáte prostor ke zlepšení.

4. Jaké jsou možnosti?

Když hledáte ideální práci, je také třeba být nohama na zemi. Prozkoumejte příležitosti v odvětví, které vás zajímá, jaká pracovní místa vás zajímají a jaké zkušenosti a dovednosti potřebujete k tomu, aby vás na takové místo přijali.

Hledejte všechny konkurenční společnosti v oboru, které by mohly mít zájem o váš životopis. Je to je jen několik oborově příbuzných firem, jsou to nadnárodní organizace nebo se jedná o rostoucí odvětví, ve kterém stále vznikají nové příležitosti a firmy? Pokud budete mít v těchto otázkách jasno, budete mít lepší představu o tom, zda máte šanci v takovém zaměstnání růst a získávat nové znalosti, nebo zda budete po čase řešit otázku změny znovu.

Na závěr, abyste ve svém hledání ideálního zaměstnání uspěli, musíte analyzovat širokou škálu faktorů, interních i externích. Situace na trhu je důležitým faktorem, který je třeba vzít v úvahu, ale nejprve si musíte být jisti, jaké jsou vaše osobní a pracovní cíle.

Pamatujte: Pondělí není to, co nemáte rádi. To, co se vám nelíbí, je vaše práce. A pokud se vám nelíbí, proč nehledat změnu?


Martina Papoušková

Commercial Manager, Hays Czech Republic
Profil autora na LinkedIn

 

00

CZ_RB_Social

Spojte se s námi na sociálních sítích

    

CZ_RB_Salary guides

Mzdové průzkumy

Stáhněte si aktuální mzdový průzkum a získejte přehled o trendech a mzdách v jednotlivých sektorech.