Blogy

Mám odpovědět na inzerát, i když nesplňuji všechny požadavky?

Už se vám to určitě stalo – hledáte nové zaměstnání a najdete inzerát na pozici, která vás okamžitě zaujme. Po chvíli čtení ale zjistíte, že nesplňujete všechny požadavky, které jsou v inzerátu popsány. Možná si v duchu řeknete, že na tuto roli nejste dostatečně kvalifikovaní, možná kvůli kratší praxi nebo neznalosti určitého softwaru, tudíž se sami rovnou z výběrového řízení vyřadíte, aniž zkusíte svůj životopis do společnosti poslat.

Až se v podobné situaci ocitnete příště, zkuste nejdříve zvážit, jestli požadavky, které vám chybí, jsou pro danou práci skutečně klíčové. Pokud nejsou, splňujete ostatní náležitosti, abyste v této pozici mohli uspět?  

Než uděláte finální rozhodnutí, zvažte, jak tato role odpovídá vašemu potenciálu a kariérnímu cíli, nezaměřujte se až tolik na to, zda si můžete všechny požadavky odškrtnout jako splněné. To vám pomůže lépe se rozhodnout, zda na inzerát zkusíte odpovědět. 

Tři důvody, proč poslat životopis na pozici, přestože nesplňujete veškeré požadavky

Samozřejmě, pokud uvidíte zajímavý pracovní inzerát a v požadavcích je hned několik klíčových aspektů, které nesplňujete, je šance na úspěch malá a v tomto případě raději hledejte dál. 
Jestliže vám však ze seznamu požadavků chybí jen pár „žádoucích“ dovedností či znalostí, které nejsou pro tuto konkrétní pozici natolik zásadní, jako například znalost konkrétního odvětví, určitě byste se neměli vzdávat předem.

Zde uvádíme důvody, proč se do výběrového řízení přihlásit:

1.    Je velmi nepravděpodobné, že zaměstnavatel očekává 100 % shodu 
Mějte na paměti, že když personalista psal tento inzerát a vyjmenovával všechny požadavky, představoval si ideálního kandidáta. Je ale vysoce nepravděpodobné, že by některý z uchazečů dokázal splnit naprosto všechna kritéria. V popisu pracovního místa a požadavků je většinou jistá flexibilita. Personalista či váš potenciální manažer bude pravděpodobně otevřený i uchazečům, ve kterých vidí potenciál, než aby hledal pouze kandidáta, u kterého najde přesnou shodu s popisem práce.
 
2.    Řadu dovedností si můžete osvojit na nové pozici
Tím, že odpovíte na pozici, kde nesplňujete všechny požadavky, se vám otevírá prostor k získání nových dovedností a kompetencí. Mohou to být různé technické dovednosti jako například používání softwaru, se kterým jste se dříve nesetkali nebo některé měkké dovednosti, které jste zatím neměli možnost využít.
 
Výhodou pro vašeho budoucího zaměstnavatele může být také to, že díky potřebě dovzdělávání se na nové roli pravděpodobně zůstanete ve společnosti déle, jelikož budete mít prostor se neustále rozvíjet. Proto také často personalisté nebo manažeři spíše upřednostní někoho, kdo nesplňuje úplně všechny požadavky, ale z dlouhodobého hlediska bude pro společnost perspektivním.
 
3.    Můžete přinést firmě jiný druh znalostí
Sice nemusíte splňovat vše, co je uvedeno na inzerátu, ale můžete do firmy přinést jiné znalosti a dovednosti, které jste získali během vaší předchozí praxe. Ty mohou kompenzovat nebo dokonce předčit dovednosti, které váš nový potenciální zaměstnavatel v inzerátu zmiňoval, zejména v případě, že firma hledá kandidáty s různorodými zkušenostmi. Díky vašim dovednostem a znalostem můžete vnést do týmu nový pohled na určité projekty či procesy.


Nemůžete nic ztratit

Existuje samozřejmě řada dalších důvodů, proč se neměli vyhýbat pracovní příležitosti, u které nesplňujete všechna kritéria. Nepodceňujte se a nedovolte, abyste si kvůli nedostatku sebevědomí nechali ujít skvělou pracovní příležitost, ve které můžete být velmi úspěšní. Navíc, nemůžete nic ztratit, maximálně získat novou zkušenost z pohovoru, která pro vás může být užitečná během dalších výběrových řízení.

Jak se úspěšně ucházet o roli, i když nesplňujete všechny požadavky?

Místo toho, abyste ve svém životopise či průvodním dopise vyjmenovávali to, co z požadavků nesplňujete, zaměřte se na to, jaké z vašich aktuálních dovedností mohou být v nové roli přínosné.

Přemýšlejte o relevantních přenosných dovednostech, které ovládáte

Pokud jsou požadovány například zkušenosti s liniovým řízením a vy osobně jste přímo tým neřídili, snažte se vytěžit z obdobných zkušeností, možná jste například řídili nějaký dílčí projekt, díky kterému jste si určité manažerské dovednosti osvojili? Pokud tuto zkušenost uvedete ve svém motivačním dopise či životopise, i to vám může ve výběrovém řízení výrazně pomoci.

Prokažte vaši ochotu se vzdělávat

Jestliže vám chybí nějaká konkrétní dovednost nebo zkušenost s nějakým počítačovým programem, zjistěte si, co bude potřeba udělat proto, abyste tuto překážku překonali. Možná jste odborníkem na Excel, ale ne na Access, ale našli jste si kurz, díky kterému se můžete tento program rychle doučit. Je důležité jasně demonstrovat, že nechcete stagnovat a na vašem rozvoji vám záleží, jste ochotni se učit všemu potřebnému. Napište si absolvované kurzy do vašeho profilu na profesních sociálních sítích a ukažte vaši otevřenost k průběžnému vzdělávání – personalista váš profil bude zcela jistě procházet.

Použijte ve vašem motivační dopise klíčová slova 

Jak už jsme říkali, to, že nesplňujete všechna požadovaná kritéria, z vás automaticky nedělá neúspěšného kandidáta. Snažte se vyvážit své nedostatky tím, že dáte najevo, jak moc se na danou roli hodíte. Pokuste se zrcadlit jazyk z inzerátu dané pracovní nabídky do vašeho životopisu. Používejte také akční slovesa (zvýšil produktivitu týmu, postavil nový projektový tým, zavedl nový pracovní postup atd..), která poukážou na vaše úspěchy a výsledky.

Umocněte výsledky vaší práce příklady z praxe

Vždy je dobré podložit informace z životopisu několika příklady z praxe. Tím pomůžete personalistovi, aby dokázal ocenit potenciál, který firmě můžete přinést, i když vaše stávající dovednosti přesně neodpovídají všem požadavkům uvedeným v inzerátu.
Možná máte nějakou zkušenost, která není uvedena mezi požadavky, ale cítíte, že z vás dělá atraktivnějšího uchazeče? Například jste mohli pracovat v odvětví, které je podobné či příbuzné k tomu požadovanému. Nebo můžete mít dovednosti v používání konkrétního nástroje nebo softwaru, díky kterému byste mohli být v roli efektivnější.

Prokažte svůj zájem o obor a nabízenou pozici

Znalosti získat můžete postupem času, ale entusiasmus ne. Buď jste z nové role nadšení anebo zkrátka nejste. A kdo ví, přestože nemáte tolik let praxe nebo tolik zkušeností, kolik si v inzerátu firma přeje, náborového manažera nakonec může přesvědčit váš odhodlaný přístup a upřímný zájem o pozici, kterou obsazuje. Zamyslete se také nad tím, co kažodenně děláte, co by váš zájem mohlo blíže demonstrovat – účastníte se pravidelně webinářů k podobným tématům, posloucháte podcasty zabývající se novinkami z vašeho oboru? Navštěvujete online kurzy, sledujete výuková videa? Bohužel v životopisu nebude mnoho prostoru tyto věci podrobněji popsat, využijte tedy k tomu Váš motivační dopis, abyste svůj zájem podložili fakty. 
 
 
Pamatujte, že i když na první pohled nesplňujete 100 % požadavků uvedených v popisu práce, nemělo by vám to nutně bránit v reakci na nabídku, pokud jinak kvalifikačně vyhovujete. Dokažte, jak se díky vašim přenositelným dovednostem, zkušenostem a potenciálu skvěle hodíte pro tuto roli, ukažte také vaši ochotu učit se, a kdo ví – třeba právě vy tuto práci získáte.
 
Hodně štěstí!
 
 
Autor: Hays

 
00

CZ_RB_Social

Spojte se s námi na sociálních sítích

    

CZ_RB_Salary guides

Mzdové průzkumy

Stáhněte si aktuální mzdový průzkum a získejte přehled o trendech a mzdách v jednotlivých sektorech.