Blogy

Otázky, které je třeba zodpovědět, než začnete hledat novou práci

Existuje mnoho důvodů, proč cítíte potřebu změnit zaměstnání. Ale než začnete vylepšovat svůj životopis a kontaktovat potenciální zaměstnavatele, je dobré zvážit řadu věcí.

Zde uvádíme ty nejdůležitější otázky, které byste si měli položit, než se do změny vrhnete.

1. Proč chci ukončit svou současnou práci?

Přemýšlejte o tom pečlivě, protože tato otázka se velmi pravděpodobně objeví v při pohovoru, ať už odcházíte po krátké době nebo pokud jste ve firmě strávili mnoho let. Proč chcete odejít? Přemýšlejte o tom, jakou strategii použít při startu své nové profesionální kariéry. Možná vám váš bývalý šéf nemůže nebo nechce nabídnout jakoukoli příležitost k povýšení, nebo možná máte dovednosti, které ve své práci nemůžete rozvíjet.

To vše jsou více než validní důvody, proč se ve své současné práci necítíte pohodlně a chcete změnit prostředí. 

2. Co se mi na mé současné práci líbí nejvíce?

Pečlivě zvažte aspekty vaší práce, které si nejvíce ceníte, a upřednostněte je při hledání zaměstnání. Možná jste vytvořili dobré pracovní vztahy se svými spolupracovníky, pracujete v příjemném prostředí nebo si máte možnosti cestovat. Chápeme, že změna zaměstnání může být nepříjemná, ale aspekty, které se vám na současné práci líbily budete patrně vyžadovat i nadále, jinak se nebudete cítit dlouhodobě spokojení.

3. Co mohu nabídnout?

Před vytvořením jednoduchého seznamu vašich kvalit, jako je „pracovitost“ nebo „zodpovědnost“, které by, upřímně řečeno, mohl uvést kdokoli, přemýšlejte o konkrétních příkladech ze svých pracovních zkušeností, ve kterých jste dokázali prokázat své dovednosti. Byly doby, kdy jste se přímo podíleli na nějakém významném projektu? Dokázali jste dodat klientovi nadstandardní službu? Co vás odlišuje od ostatních uchazečů o zaměstnání?

4. Co očekávám od své budoucí práce?

Chcete povýšení, lepší rovnováhu mezi pracovním a osobním životem nebo rozmanitější práci? Musíte si myslet, zda to, co hledáte, najdete ve vaší současné společnosti, ale na jiné pozici, nebo zda je nutné hledat tyto atributy v jiné firmě. Přemýšlejte o tom, co opravdu hledáte, jen tak získáte jasnou představu o pozici, která pro vás bude ideální.

5. Jaké dovednosti chci rozvíjet a jaké zkušenosti chci získat?

Zaměřte se na dovednosti, které chcete zlepšit, stejně tak jako na zkušenosti, které byste si chtěli v budoucnu osvojit. Pokud například hledáte práci, která vám umožní cestovat po světě, neztrácejte čas prací, které vás bude držet na jednom místě. Ověřte si, jaké benefity společnost nabízí – jsou to jazykové kurzy, interní a externí školení, certifikace? Taková firma bude zřejmě nakloněna rozvoji svých lidí.

6. Jak mohu být flexibilní?

Zvažte, v jakých parametrech můžete být flexibilnější, pokud jde o získání nového zaměstnání, a v jakých aspektech nechcete změnit názor. Někdy vám krok zpět od některých nepříliš zásadních požadavků může pomoci udělat krok vpřed ve vaší kariéře. Například – skutečně nemůžete pracovat v open space kanceláři? Skutečně musíte dojíždět maximálně 20 minut?

7. Jaké výhody považuji za nejdůležitější?

Mnoho společností nabízí balíčky velmi zajímavých benefitů, ať už příspěvky na dopravu nebo služební automobil, příspěvky na sport a volný čas nebo v současné době oblíbené zdravotní služby či vitaminové balíčky. Pečlivě zvažte, které benefity jsou pro vás zásadní a co byste ztratili, kdybyste je neměli.

8. Jakou mzdu očekávám?

Buďte realističtí ohledně svých mzdových požadavků. Možná budete muset obětovat část toho, co jste doufali, že získáte, abyste požadovanou práci dostali. Ověřte si ale pečlivě, že si to můžete dovolit. Můžete si vytvořit seznam svých výdajů a příjmů, abyste zjistili, kolik skutečně potřebujete k pohodlnému životu. Stejně tak ale musíte znát svou cenu, nestyďte se požádat o vyšší mzdu nebo hledat lépe placené pozice, pokud máte požadované dovednosti a zkušenosti.

9. Mohu se za novou prací přestěhovat?

Pokud bydlíte v pronajatém bytě a jste svobodní, stěhování za vysněnou prací pravděpodobně nebude problém. Skloubit takovou zásadní změnu s rodinou však nemusí být tak snadné.

10. Jaký typ společnosti hledám?

Baví vás pracovat pro malé společnosti nebo nadnárodní organizace? Ta nejlepší firma pro vás nemusí být nutně největší nebo nejslavnější. Dáváte přednost dynamičtějšímu pracovnímu rytmu nebo byste se cítili pod tlakem s přemíry stresu v pracovním prostředí? Nudila by vás pomalejší a klidnější práce? Hledáte práci v terénu nebo raději v kanceláři? To jsou základní otázky, které si musíte zodpovědět, abyste správně zvolili vašeho budoucího zaměstnavatele.

11. Kolik autonomie hledám?

Cítíte se šťastnější, když máte v práci absolutní důvěru nebo raději dostáváte konkrétní pokyny? Obojí má své výhody a odpověď především závisí na vašich předchozích zkušenostech a možnosti na ně v nové práci navázat.

12. Jsou můj životopis a LinkedIn aktuální?

Nezapomeňte aktualizovat své údaje ve svém životopise a ve vašem profilu na  LinkedIn o své nejnovější pracovní pozice, zkušenosti a dovednosti, které jste získali. Dobrý profil na LinkedIn je skvělý způsob, jak vytvářet spojení a hledat nové pracovní příležitosti..

13. Kam se chci v budoucnu posunout? Jaké kroky musím dodržet, abych to splnil?

Ambice jsou důležité - dodávají vám energii a chuť do práce. Přemýšlejte o tom, čeho byste chtěli dosáhnout a jak vám v tom vaše nová práce může pomoci.

14. Chci pracovat samostatně nebo jako součást týmu?

Někteří lidé jsou především „sólisté“, jiným se lépe pracuje ve spolupráci s týmem kolegů. Nenuťte se do stylu práce, který vám není pohodlný. Pokud vám současné nastavení vyhovuje, hledejte něco obdobného. I tak můžete maximalizovat svůj potenciál, ať už v týmu, doma nebo na vlastní pěst.

15. Jak začít s hledáním?

Upozornění na pracovních portálech a používání sociálních sítí jsou velmi užitečné způsoby, jak se dozvědět o různých společnostech a o tom, kdo právě přijímá nové zaměstnance. Sledujte společnosti, které se vám nejvíce líbí, na Twitteru, Facebooku a zejména LinkedIn, a pokud je to možné, zajímejte se a hledejte názory stávajících zaměstnanců těchto společností. Nespokojte se s jedním, abyste získali co nejkomplexnější a nejobjektivnější názor.

16. Kdo mi může pomoci najít práci?

Na závěr pamatujte, že konzultanti personálních společností byli vždy skvělým zdrojem ideálních kariérních příležitostí, které nejlépe vyhovují vašim dovednostem a zkušenostem. Navíc je dnes díky dostupným technologiím možné získat spoustu informací o trhu. Pracujte tedy na tom, abyste našli skutečně tu ideální pracovní pozici a neváhejte se obrátit na svého konzultanta, který Vám vaše hledání může velmi usnadnit.


Petra Dvořáková

Section Manager, Hays Czech Republic
Profil autora na LinkedIn

 

00

CZ_RB_Social

Spojte se s námi na sociálních sítích

    

CZ_RB_Salary guides

Mzdové průzkumy

Stáhněte si aktuální mzdový průzkum a získejte přehled o trendech a mzdách v jednotlivých sektorech.