Blogy

Jak získat potřebnou praxi při studiu?

Chcete pracovat na své kariéře už v průběhu střední či vysoké školy, ale váháte jak začít? Získat alespoň nějakou praxi v oboru, kterému se chcete věnovat, je opravdu zásadní a do budoucna to pro vás bude velké plus. Až se po absolvování střední či vysoké školy budete ucházet o práci na plný úvazek a budete se v životopise moci kromě titulu pochlubit i relevantní praxí, může vás tato zkušenost upřednostnit před ostatními kandidáty.

Jaké kroky je tedy potřeba udělat již během studia?

1. Získejte zkušenosti na stáži

Pokud jste si jistí, v jakém oboru byste chtěli svou kariéru budovat, snažte se již během školy dostat na stáž, ve které získáte povědomí o tom, co by vaše vysněná práce obnášela. Mnoho firem spolupracuje se středními či vysokými školami a těchto zájemců o spolupráci stále přibývá – zeptejte se tedy vašich pedagogů, poptejte se v kariérním centru vaší univerzity, popřípadě vyhledávejte stáže na webu, třeba i přímo na stránkách společností. Neváhejte vaši vysněnou společnost oslovit prostřednictvím kontaktní emailové adresy i v případě, že žádnou stáž aktuálně neinzerují, ukážete tak svůj zájem a iniciativní přístup. Většina stáží v dnešní době bývá již placených, tudíž se nemusíte obávat, že byste za svou práci nedostali vůbec nic.

2. Zvažte nabídku jiné pracovní pozice, než na kterou jste se hlásili

Máte představu o tom, pro jakou firmu byste chtěli pracovat? Sledujete je už dlouho na sociálních sítích a víte, že se vám líbí jejich firemní kultura nebo produkty? Jestliže vaše vysněná společnost momentálně nenabízí žádnou z rolí ve vašem oboru a ani stáž, ve které byste se mohli něco naučit, zkuste se přihlásit do jiného oddělení. Je možné, že chcete pracovat například v marketingu, ale nyní obsazují jen pozici recepční či administrativní podpory. Zkuste i tak poslat svůj životopis – interní mobilita zaměstnanců je velmi běžná věc a pokud uděláte dobrý dojem a vaše pracovní výsledky budou dobré, určitě se vám dříve či později naskytne příležitost přesunout se do oddělení, kam směřujete. Navíc i v případě, že budete například na výše zmíněné pozici recepční, můžete se po zaškolení nabídnout, že ve volných chvílích pomůžete marketingovému oddělení. Kolegové tak budou vědět, že se o tuto oblast zajímáte a že byste byli do budoucna potenciálním kandidátem pro nějakou juniorní roli.

3. Kurz nebo workshop jako dárek

V dnešní době existuje mnoho online či offline kurzů a workshopů, ze kterých po jejich úspěšném absolvování dostanete oficiální certifikáty. Zkuste si místo věcných dárků přát od svých blízkých některý z takových kurzů. Rodiče zajisté vaše vzdělávání rádi podpoří. Nejen, že po absolvování získáte mnoho vědomostí, navíc budete moci uvést získanou certifikaci životopisu, což vám do budoucna může sloužit jako velká výhoda.

4. Vzdělávejte se v oboru

Je samozřejmě možné, že je pro vás nezbytnost na střední či vysoké škole vydělat si co nejvíce finančních prostředků a neplacená či minimálně placená stáž pro vás není tak atraktivní.

V tomto případě se snažte jakkoliv vzdělávat v oboru – vypůjčte si knihy, čtěte odborné publikace nebo poslouchejte podcasty. Každá informace, kterou získáte, vám může do budoucna pomoci ve vaší budoucí kariéře.

5. Založte si profil na LinkedIn

Pojistěte si úspěch ze všech stran a vytvořte si kvalitní profil na LinkedIn a nechte personalisty aby si vás mohli najít sami. Přípravu profilu nepodceňte, přidejte profesní fotografii a vaše dosavadní zkušenosti – studijní, pracovní, pochlubte se oceněními, certifikacemi, jazykovou dovedností nebo třeba dobrovolnickými aktivitami. Jak správně na přípravu LinkedIn profilu píšeme v tomto článku.

6. Naučte se prodat zkušenosti získané mimo obor

Pochopitelně, ne vždy se poštěstí získat při škole hned takovou pracovní zkušenost, na které potom budete dále stavět svoji kariéru. Ať už pracujete brigádně v kavárně, za pokladnou nebo v baru, všude můžete získat skvělou přípravu pro vaši první pracovní zkušenost po škole. Uvědomte si, co vám vaše brigáda přinesla za dovednosti – naučili jste se jednat se zákazníky, rychle si osvojit práci s novým systémem, zachovat chladnou hlavu v nepříjemných situacích, zůstat efektivní i pod tlakem? Buďte si jistí, že všechny tyto aspekty ve své další kariéře ještě uplatníte a nepodceňujte jejich důležitost – naopak, naučte se je rozeznat a správně je prezentovat na pracovních pohovorech.


Eliška Všetičková

Marketing Specialist, Hays Czech Republic
Profil autora na LinkedIn

 

00

CZ_RB_Social

Spojte se s námi na sociálních sítích

    

CZ_RB_Salary guides

Mzdové průzkumy

Stáhněte si aktuální mzdový průzkum a získejte přehled o trendech a mzdách v jednotlivých sektorech.