Blogy

Nesplnila nová práce vaše očekávání? Toto byste měli udělat.

Vaše nová práce prostě nesplňuje očekávání. Vše naznačovalo, že tato práce bude ta pravá - jste nyní ve vyšší pozici, pracujete na zajímavějších projektech a jste dokonce lépe finančně ohodnoceni, než jste byli ve své předchozí roli. Proč vás tedy nová výzva prostě nebaví?

Možná se sami sebe ptáte, jestli jste se změnou zaměstnání neudělali chybu. Ale ať děláte cokoli a bez ohledu na to, jak moc se trápíte, nevzdávejte se ukvapeně. Než uděláte finální rozhodnutí, zkuste sami podniknout několik kroků k tomu, abyste ve své práci našli to, co vás na ní původně zaujalo.

1. Buďte trpěliví: Změna nebývá snadná. Někomu zkrátka trvá déle, než si plně zvykne na zásadní životní změnu, a změna zaměstnání je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které člověk může v životě udělat. Buďte tedy trpěliví a neočekávejte, že se přes noc přizpůsobíte všemu. Dejte si čas na to, abyste se seznámili s novými lidmi, úkoly, postupy a technologiemi, které nová práce obnáší. Pocity, které zažíváte, jsou normální a časem pominou. Není to přece první změna ve vašem životě, které jste se úspěšně přizpůsobili, že?

2. Zjistěte, co je jádrem problému: Prvním krokem k tomu, abyste se ve své nové roli cítili lépe, je zjistit, co je hlavní příčinou vaší nespokojenosti a začít hledat řešení. Možná je to práce sama o sobě, která vám nevyhovuje, nebo se vám ta práce líbí, ale vadí vám dojíždění nebo si nerozumíte se svým novým šéfem? Neučíte se novým věcem tak rychle a snadno, jak byste chtěli, nebo se obáváte, že stále děláte chyby? Většina z těchto problémů může mít celkem snadné řešení, se kterým vám váš nový manažer či tým může pomoci. Nebojte si říci o zpětnou vazbu, v začátcích vám pomůže vychytat případné chyby a sladit očekávání. Zdánlivá nevýhoda může být i výhodou – například delší dojíždění můžete využít jako čas, který máte pro jen sebe a strávit jej čtením, posloucháním hudby nebo podcastů, popřípadě se můžete pobavit o možnostech vzdálené práce či flexibilní pracovní doby. Sledujte postupy a zvyklosti ve firmě. Důležité je pojmenovat skutečný problém a pokusit se jej odstranit.

3. Zaměřte se na pozitiva: Zapište si vše, co se vám na nové práci líbí. Určitě na něco přijdete, ať už to bude třeba zajímavý úkol, na kterém pracujete nebo úroveň samostatnosti, kterou ve své roli máte. Vzpomeňte si, proč jste novou roli vůbec přijali a změňte svůj pohled, abyste z této nové velké kapitoly svého života cítili původní nadšení. A i když změna úhlu pohledu moc nepřispěje k tomu, aby byla vaše práce strhující, pozitivní smýšlení vám pomůže s krátkodobým štěstím a lépe porozumíte tomu, co ve své příští práci chcete a co ne.  

4. Buďte realističtí: Faktem je, že žádná práce není dokonalá a nevyhnutelně se vám na ní bude něco líbit více a něco méně. Je velká šance, že postupem času změníte vnímání svojí pracovní pozice a budete se soustředit se na věci, které vás baví a v nichž jste dobří. Díky spolupráci se svým novým šéfem a kolegy můžete zjistit, že některé aspekty vaší role, které vás zpočátku vážně znepokojovaly, nejsou ve skutečnosti důvodem k obavám. Stejně tak je ale důležité nezapírat si ani aspekty, které se s postupem času nezmění – jako je toxická firemní kultura nebo ponižující styl vedení ze strany vašeho šéfa.

5. Snažte se sblížit se svými novými kolegy: dobré vztahy na pracovišti jednoznačně přispívají k větší spokojenosti lidí v práci, k lepší sounáležitosti s hodnotami firmy i k vyšší produktivitě.  Pokud doslova nesdílíte kancelář s roboty, je pravděpodobné, že vaši noví spolupracovníci budou přátelštější a přístupnější, než to může zpočátku vypadat. Nebojte se je tedy vyzpovídat ohledně jakýchkoliv záludností vaší nové pozice, se kterými byste mohli bojovat, pozvěte je na oběd. Možná zjistíte, že oni na vaší pozici bojovali s úplně stejnými pocity a pomohou vám je překonat.

6. Přestaňte vzpomínat na svou starou práci: Neporovnávejte svou starou práci s vaší novou a neříkejte svým kolegům věci jako: „U nás jsme to dělali takhle…“ Tím tak maximálně své nové kolegy popudíte. Dejte této nové příležitosti šanci, kterou si zaslouží a nevzpomínejte neustále na to, jak moc vám chybí sehraný tým ve vaší staré společnosti, nesledujte, jak postupuje projekt, který jste vedli. Myslete na to, proč jste vůbec využili této příležitosti. Když nic jiného, ​​posunuli jste se ve své kariéře dál. Kdybyste se k této změně nerozhodli, stále byste stáli na stejném místě a dělali den co den stejné věci.

7. Nečekejte věčně: Nemá smysl čekat do nekonečna, až se věci zlepší – stanovte si časový rámec pro rozhodnutí „zůstat nebo odejít“ a mezitím pracujte na tom, abyste poznali své kolegy a uspěli ve své roli. Pokud uplyne doba, kterou jste si pro zlepšení situace určili, z vaší strany jste udělali všechny potřebné kroky a přesto žádný významný progres nevidíte, zvažte, zda přišel čas působení ve firmě ukončit. Pokud dospějete k tomuto rozhodnutí, budete alespoň vědět, že jste z této příležitosti vytěžili vše, co jste mohli a udělali jste vše, co bylo ve vašich silách, abyste situaci zachránili.

Než se však pustíte do hledání nové práce, zapřemýšlejte, co jste se naučili a ujasněte si, co očekáváte od vašeho příštího zaměstnání. Vaše kariéra je cesta, nemusíte vždy vystoupit na správném místě –  to je v pořádku. Důležité je se z každé příležitosti poučit a pokračovat dál.
 

Kam dál? Následující články pro vás mohou být zajímavé:

Jaká práce je pro mě ta pravá?

Otázky, které je třeba si zodpovědět, než začnete hledat novou práci

00

CZ_RB_Social

Spojte se s námi na sociálních sítích

    

CZ_RB_Salary guides

Mzdové průzkumy

Stáhněte si aktuální mzdový průzkum a získejte přehled o trendech a mzdách v jednotlivých sektorech.